LANTARA

De Fouta (spreek je uit als foeta), ook wel hamamdoek genoemd, is zo’n lekker groot, maar licht en compact bad- en strandlaken. Je neemt deze gemakkelijk mee naar het strand, naar de sauna of yoga en tovert hem zo nodig om tot een laken, zonnescherm of kleedje voor op een tafel. De Fouta wordt vaak vergeleken met de Turkse hammamdoek, maar is iets dikker en is hierdoor volgens velen “net iets meer handdoek”. De Fouta wordt in Tunesie gebruikt. Het Nederlandse merk LANTARA biedt een breed assortiment aan fouta’s. Deze zijn van gegarandeerd 100% katoen en op traditionele wijze vervaardigd.

Het zware werk, het weven, wordt door mannen gedaan. Vrouwen doen het lichtere werk. Oude vrouwen, die geen pensioen hebben, vlechten de franjes en kunnen op deze manier voor een deel in hun oude dag voorzien.

De hamamdoeken uit de Méditerranées collectie zijn stoer en mooi tegelijk. Wanneer je naar het strand, sauna of zwembad gaat, dan is een hamamdoek of fouta echt ideaal. De doek is dun maar droogt als een badlaken en sla je daarom makkelijk om. Licht in gewicht en compact, is de fouta jouw reispartner in crime.


De fouta of hamamdoek Nid d'abeille, heeft een soort ingeweven bijenkorf structuur. Nid d'abeille is letterlijk vertaald bijenkorf handdoek waardoor de fouta iets "voller" aanvoelt. Afmeting is circa 100x195cm (zonder franjes).

De fouta Berbère is gladgeweven met witte of crèmekleurige strepen aan de korte zijdes. Afgewerkt met handgevlochten franjes. De afmeting is circa 100x195cm (zonder franjes).

Hoe kun je jouw hamamdoek het beste behandelen dan wel wassen:
Wanneer je jouw hamamdoek voor het eerst wilt gebruiken dien je deze even voor te behandelen door deze een paar uur te weten in koud water en voeg eventueel een scheutje azijn toe. Hierna kan de fouta op 30 of 40 graden gewassen worden. Drogen dien je aan de lucht te doen, wij adviseren om deze niet in de droger te stoppen.  

Let op: de hamamdoeken zijn van 100% katoen en niet behandeld tegen krimpen. Katoen kan na de eerste wasbeurten wel met 10% krimpen. Bij ongekleurde of zeer los geweven stoffen zoals de Nid d`abeille kan dat iets meer zijn.

Wij zijn verliefd op deze Fouts's, jij ook?